Om Yoga Meditation Qigong

YOGA  MEDITATION  QIGONG

YOGA

hatha sensing  yin   restorative


Ordet Hatha kan delas upp i två stavelser där första delen Ha står för solen, aktiviteten, värmen, yang, det som vi kan se och ta på och sista stavelsen Tha står för månen, det lugna, kylan, yin och det vi inte kan ta på - den djupare delen inom oss. Tillsammans menas det den stora föreningen, sammansmältningen inom oss och att vi alla har båda sidorna inom oss och att den föreningen är det som sker när vi går in i yogans värld.


Sensing yoga betyder att vi rör oss mjukt i våra positioner som ofta annars är statiska och placerar våra kroppar i hållningar som vi kanske inte är redo för.
Vi möter istället upp kroppen på ett sätt som den är ämnad att röra sig mer i, mer PANDIKULATION, precis som bebisar, barn och djur har naturliga rörelser, kroppsgäsp (sträckningar med expandition).
Gungning/rocking och vi gör rörelser som gynnar och lugnar vårt nervsystem,
(vi har inte ett nervsystem utan VI ÄR ett nervsystem), och du kommer förstå och känna kroppen på ett helt annat sätt - som vi idag också rent vetenskapligt kan bevisa hur vi kan påverka.
Alldeles för många går runt med ständigt påslag av stress i kroppen och här lär du kroppen att både hantera men också minska stress i din kropp och i din vardag, så du kan vara i ”fight flight” läge när det behövs och inte känna dig jagad för att överleva varje dag.
Du kommer lära dig mer om och förstå betydelsen av hur otroligt betydelsefull din bindväv är för dig och hur viktigt detta nät är som finns i hela vår kropp som ett spindelnät i konstant kontakt med nervsystem, rörelse, känslor, signaler, intryck osv...
~Så vad skulle få dej att inte vilja prova..?!
~Är du inte lite nyfiken på vad detta skulle kunna göra för dej?
Ny som erfaren!


Yin-Yoga är en lugn återhämtande form av yoga där du hos mej utövar 3-5 positioner under 90 min ihop med enkla små rörelser i positionerana för att lugna nervsystemet ihop med avslappning och vila.

-När du utövar yin så får du:
•mindre värk/smärta
•bättre rörlighet
(är du överrörlig så backar du bara och går inte fullt ut i positionerna)
•smidigare kropp
•bättre cirkulation
•bättre andning - genom klassens övningar och med detta bättre syresättning till kroppen.
•lugnare nervsystem
•lugn och ro i kropp och knopp
•stillat sinne och mer närvaro och medvetenhet!
•mer balans i livet


Restorative yoga eller återhämtningsyoga är den ultimata viloyogan där hela kroppen kommer ner i total avslappning och återhämtning.


"Med livet som praktikplats och naturen som plattform, på och utanför mattan, är och förblir vi ständigt lärlingar i yogans fantastiska värld som i sina asanas/positioner är en förberedelse för meditation som i sin tur leder vidare till medvetenheten om att vara här och nu i total närvaro och stillhet utan krav, prestation och med en glimt av inre frid och balans".

~Emma

QIGONG

"konsten att träna för livsenergi"


Under tusentals år har kinesiska mästare utvecklat det vi idag kallar Qigong. Qigong är en gammal kinesisk rörelsemetod som har funnits i årtusenden. Qi betyder livsenergi och gong betyder disciplinerat arbete under lång tid.

Ett sätt att översätta qigong är: Ett arbete för att utveckla och kultivera livsenergi.

Qigong utgör grunden för bl.a. Akupunktur och Traditionell Kinsesisk Medicin.


Genom att träna Qigong hjälper vi kroppen till självläkning, både fysiskt och emotionellt.

Med hjälp av enkla övningar får vi större kroppskännedom, djupare avslappning, mer energi och hjälp med att öppna upp sinnet.

Du får ny energi och aktiverar ditt inre lugn och ro system, på ett enkelt sätt.


Har du aldrig prövat den här typen av träning förut kommer du att bli överraskad över hur enkla och sköna rörelserna är.

De långsamma flytande rörelserna gör att du slappnar av mentalt, andningen blir lugnare,

djupare och cirkulationen kommer igång i hela kroppen.

Metoden lämpar sig utmärkt för dig som vill förbättra hälsan samt förebygga och lindra sjukdomar.


"There are only two days in the year that nothing can be done.

One is called yesterday and the other is called tomorrow, so today is the right day to love, belive do and mostley live."

- DALAI LAMA

MEDITATION   AVSLAPPNING   ANDNING"Din kropp är Ditt tempel

utan den vart skulle du egentligen bo"

~Emma

Avslappning


Med hjälp av avslappning och små eller längre stunder i lugn och ro i vardagen så gör det att vi kan hantera stress och göra mer genomtänkta beslut. När vi får mer fokus och är medvetna i nuet, känner oss tillfreds med ett inre lugn har vi också närmare till vårt sanna jag och våra äkta känslor vilket i sin tur gör att vi skapar och omger oss av det liv vi vill leva.

Släpp taget om prylar, relationer och tankar som dränerar dig på energi och kraft.

Sök upp det som fyller dig med glädje och energi - samtal, möten, upplevelser, dina egna tankar i ensamhet.

Njut av din egna närvaro, njut av sällskapet med dig själv.

De saker du håller fast vid är egentligen de som binder och håller fast i dig. Känn frihet och släpp taget.

Andning


"Unna dig" en stund - ANDAS

Sätt dig eller lägg dig ner i en bekväm ställning. Rak i ryggen om sittande. Blunda.

Låt andetaget vara en kort stund. Låt tankarna komma och låt dom gå. Bli medveten om ditt andetag. Var är det, hur känns det. Låt andetagen söka sig ner till magen. Andas genom näsan. Andas in, andas ut med lugna, långsamma andetag.

Varje gång du blir distraherad av en tanke fokusera igen på andetaget och släpp tanken. Andas in och räkna sakta till fem. Andas ut i fem. Va nu i andetagen en stund och avsluta sedan med att placera vänster han i pannan och höger över hjärtat och tacka dig själv för att du givit dig själv den här stunden och tagit hand om dig.


NAMASTE

"Jag tackar mig själv, min kropp och vi tackar varandra för det arbete som vi gjort tillsammans."Meditation


Det finns idag mycket studier och forskning som visar på meditationens fördelar. Västerländska forskare samarbetar med buddhistiska munkar. Hjärnscanning visar att munkarnas vänstra pannlob är aktivare än höger pannlob. Vänster pannlob är ett centrum för glädje, lyckokänslor och positivism. Meditation utvecklar alltså den delen av hjärnan som ger oss en optimistisk livsssyn, stärker immunförsvaret och håller oss friska.

Forskning visar att meditation kan ge sinnesro, förbättrad sömn, bättre koncentration, stressbefrielse och bättre övergripande hälsa.


källa:  "I hjärnan på en munk", modern psykologi.se