
Tallstrunt, fura & C vitamin TALLEN
Ljuvliga Tall som vid mogen ålder kallas "fura".
Fura, som är ett nordiskt ord för "Resligt träd".
Tallen är det unga trädet, furan är det mogna trädet där kärnveden är lika stor som splintveden.
(Splintved är trädets rörledning för vatten som rör sig upp till löven. Splintved/ytved är nytt trä och det är den yttre delen av en trädstammen. När nyare ringar av splintved läggs ner förlorar de inre cellerna sin vitalitet och förvandlas till kärnved. Kärnved är trädets centrala stödpelare). Furu är det sågade virket.
Tallen kom till Skandinavien omkring 7500 f.kr som de första av de stora barrträden. Den kan nå en ålder på 700-800 år och Sveriges äldsta tall - Gammeltallen är drygt 750 år gammal.
Barren innehåller som mest C-vitamin på vintern med kan förtäras året runt. Förr när vintrarna inte kunde ge mat på det vis vi får idag, kunde innebära skörbjugg och tallbarren va en källa som förebyggande medicin mot detta pga sina högre halter C-vitamin. En tallbarksdryck ger också mineralnäringsämnen.
Man kan tugga barren råa, brygga te eller bara låta dra i vatten. Att dricka detta kan hjälpa till vid hosta, kikhosta, lunginflammation och bronkit. Det är slemlösanade och kan inhaleras som ånga vid snuva, luftvägssjukdomar och täppt näsa.
De unga gröna kottarna går att äta råa eller koka och äta. Tallstrunt, som det så härligt benämns, späda skott med syrlig smak plockas i maj/juni.
Tallens smala rötter från unga tallar går att äta färska, kokande i soppa/gryta eller så kan man torka dom.
Tallbarren fungerar vätske - och urindrivande, cirkulations ökande, anti bakteriell och antiviral.
Du kan tömma upp ett bad eller fotbad med tallbarr för reumatisk värk, nervvärk och svårläkta sår. Som tillägg till det skulle jag vilja rekommendera dosering av Epsomsalt/magnesiumsalt (100% magnesiumsulfat).
För sår i munnen och halsont så ta och gurgla tallvatten och tillsätt gärna en nypa havssalt som även det är antibakteriellt och "river" bort lite onödigt ont.
Förr i Sverige, finns berättelser om att man använde tallbarkspulver för brännskador. Kådan som plåster och deodorant och svårläkta sår baddas. Innerbarken har i svåra tider använts till tallbarksbröd.

Barken från unga grenar kan ätas färsk, rostas som godsak eller kokas. Under den yttre, bruna barken på den grova stammen finns ett lager vit innerbark. Denna kan sönderhackas och malas och användas som mjöl. Bästa tiden är under våren då barken lossnar lätt. MEN ta försiktigt och lite då trädet i värsta fall kan dö av att du tar bark och bitar som trädet dras sitt vatten genom för att leva. OCH fråga alltid markägaren om tillåtelse innan du tar eller plockar någonting. Plocka med respekt av naturen och läs på om allemansrätten. Ta aldrig mer än du behöver.
Inta tallbarren som te, dekokt, sirap, bad, salva och råa
Gör te: koka upp vatten och häll över de färska barren. Låt dra under lock 20 min. Sila. Avnjut och låt det du dricker vara en medicin.
Tallen SYMBOLISERAR integritet och uthållighet tack vare sin förmåga att växa på de mest ogästvänligaste platser.
I kinesisk kultur symboliserar den tålamod.
Enligt SOLÖGA: "Gör alltid bruk av din egen visdom". - Jag är stolt över allt jag kan. Jag är stolt över min visdom. Jag använder min visdom. Jag låter min visdom berika världen.
//Med värme och omtanke
Emma Bothin Svenring
Information delvis hämtad från:
https://www.skogsskafferiet.se/tall/
Bok: Häxans trädgård - läkeväxter förr och nu av Hella Nathorst-Böös
Kompendium: Moder jords gåvor - örtkompendium för nyfikna nybörjare av Lisbeth Brohall
Bok: Solöga - växternas språk av Carina Solöga Högman