PRODUKTER

Böcker - Teér - Kryddor - Oljor

.....................................................................................................................................................................................................................................

SKAPA DIN HÄLSA MED AYURVEDA

-Insikter för livet

 

Boken är lättläst och inspirerande för dig som vill bli mer delaktig i ditt eget välbefinnande både fysiskt, känslomässigt, andligt och mentalt.

 

Lev ditt liv - inte andras!

 

Oavsett om det är första boken du läser om Ayur-Veda eller om du redan kan en hel del, kommer du att få nya aha-upplevelser.

 

Boken är skriven så att du lätt ska förstå det konkreta i Ayur-Veda och kunna använda det direkt.

Du får också en inblick i det som ligger bortom ordens och intellektets begränsade områden.

 

Upptäck de spännande mellanrummen, som innehåller alla möjligheter till förändring och utveckling.

En bok du återvänder till.

 

 

Boken är skriven av Maivor Stigengreen

190 sidor, inbunden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIS: 199:- ev. frakt tillkommer

AYURVEDISK VEGETARISK KOKBOK

-ät enligt din kroppstyp

 

 

Att leva enligt ayurveda har genom denna bok blivit enklare och godare.

 

En kokbok som inte bara handlar om goda och nyttiga ayurvediska recept,

här ges även en lättillgänglig introduktion till den urgamla läran och anpassade recept som balanserar de olika kroppstyperna.

 

Ayurveda uppmuntrar till att äta färsk mat och med hjälp av denna bok kan du enkelt laga mat från grunden som är både närande och renande.

 

Recepten innehåller endast råvaror i sin naturliga form, ingredienser som vi oftast har hemma.

Rätterna är lättlagade och passar både för nybörjare och avancerade.

 

 

Boken är skriven av Ruthi Offenbach Ljungsberg som varit med och startat och driver Veda Lila sedan 1987.

 

200 sidor. Inbunden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIS: 269:- ev. frakt tillkommer.

 

 

 

 

 

 

.....................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................

AYURVEDISKA KROPPSOLJOR

-Vata Pitta Kapha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIS: 110:- ev. frakt tillkommer

...................................................................................................................................................................................................................................................

PRIS: 420:- ev. frakt tillkommer

PROBIOFORM

 

Vad är Probioform?

Probioform är en flytande aktiv bredspektrum - probiotika med tre huvudkomponenter:

Mjölksyrebakterier, Vild jäst, samt Fotoaphotpfa bakterier.

Probioform utvecklades av Dr Hiega i Japan och är ett resultat av hans 30-åriga forskning i ämnet.

Slutsatsen av forskningen visar att det finns bakterier i naturen och i matsmältningssystemet som arbetar med att skapa balans och har en viktig funktion för magen.

När bakteriebalansen är optimal, tillverkar bakterierna enzymer, vitaminer samt bryter ner proteiner till aminosyror.

De hjälper även till med upptaget av mineraler och spårämnen.

 

Probioform levereras i en Bag-In-Box på 2 liter som inte släpper in ljus eller syre och som gör att hållbarheten är ca 1 år i rumstemperatur.

Probiform fungerar också bra att göra egen yoghurt eller syrade grönsaker med.

 

Smaken går att jämföra med vinäger eller som fermenterade grönsaker och den har en mörkbrun färg.

 

 

Immunförsvaret

Immunförsvaret uppgift är att hålla kroppen frisk och försvara oss mot främmande ämnen. Idag så ser vi att immunförsvaret framförallt får jobba i tarmsystemet. Äter vi en kost som är inflammatorisk så tar det naturligt vis upp en större del av immunförsvarets kapacitet. Vissa bakterier så kallade förruttnelsebakterier, skapar inflammatoriska processer vilket leder till arbete för vårt immunförsvar.

Det belastar även njurar lever och andra delar av kroppen.

 

Moderna magproblem/sjukdomar

Vanliga problem idag som nästan har blivit normala är:

Trög mage, människan har en tarmrytm på ca 24h, d.v.s.

efter det att vi har ätit någonting så har maten 24 timmars resa genom vårat tarmsystem.

Äter vi tre gånger per dag så borde det normala vara att vi går på toaletten tre gånger per dag.

Stress, felaktig kost och en obalans i tarmfloran är de vanligaste orsaken till att magen kan hamna ur rytm vilket kan leda till problem.

 

-IBS/IBD, Irriterad tarmslemhinna.

När tarmslemhinnan är inflammerad är det ett tecken på att något är på tok. Mycket tyder på att tarmfloran kan vara i obalans och det kan vara tecken på stress felaktig kost.

 

-Lös mage, när man har lös mage är det ofta någonting som kroppen anser var giftigt och inte vill ha i tjocktarmen för länge. Det kommer då ut fortare än vad som är naturligt.

Det är naturligtvis inte optimalt för näringsupptag mm.

 

-Uppblåst mage, kan vara ett tecken på att men ex har överväxt av Candida, eller andra mikrober som reagerar på den föda man äter.

 

-Chrons Sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Den kan uppstå var som helst i mag-tarmkanalen, men det vanligaste är att inflammationen sitter i nedre delen av tunntarmen eller övre delen av tjocktarmen.

 

-Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som angriper ändtarmen eller tjocktarmen. Ulcerös kolit beror på en samverkan mellan yttre faktorer miljö/föda och ärftliga faktorer

 

Tecken på olika tarmproblem kan yttra sig i:

Nedsatt immunförsvar, trötthet, allergier, ledvärk, astma.

Det finns nu mera ett stort antal studier som visar att probiotiska bakterier är till nytta vid dessa problem. När immunförsvarets kapacitet ökar minskar minskar vi risken för all sorts sjukdomsproblematik.

 

källa www.probioform.se

 

 

Vad är Probiotika?

Probiotika är goda bakterier viktiga för ett fungerande matsmältningsystem och bra hälsa.

Probiotika kallas de bakterier som stödjer kroppens arbete med att smälta och spjälka mat samt tillverka enzymer och vissa vitaminer. Den normala människans matsmältningskanal innehåller cirka 400 olika typer av probiotiska bakterier. En god population av probiotiska bakterier hindrar och minskar tillväxten av skadliga bakterier och främjar ett friskt matsmältningssystem. Probiotiska bakterier har alltid levt och verkat i symbios mellan människor, djur och växter.

Var hittar man probiotika?

Probiotika hittar man framförallt i obehandlad naturlig mat, samt fermenterade produkter som inte är pastöriserade (Syrade grönsaker, se flik "Syra grönsaker", Grön Styrka håller kurser).

Probiotiska bakterier finns över allt i naturen, framförallt hittar vi dem på gröna blad, frukter och rötter.

I vår matkultur hittar vi dem på, främst obehandlad ekologiska produkter, men även i vissa ostar och mjölkprodukter. Och vårt naturliga sätt att få i oss dessa har varit via vår mat.

 

-Varför behöver vi Probiotika?

För att förbättra näringsupptag, öka immunförsvarets kapacitet, och skapa balans i magen.

I den bästa av världar hade vi inte behövt några kosttillskott överhuvud taget.

 

Probiotiska mikrober i form av mjölksyrebakterier, vilda jästsvampar och photoafotopha urbakterier har alltid varit en naturlig del av vår kost. De finns på alla blad, rötter, nötter frukter eller annan föda. De probiotiska mikroberna har hjälpt oss att spjälka och smälta vår mat, bryter ner proteiner till lättupptagliga aminosyror. De skapar även enzymer och vitaminer. Man kan säga att naturen har ordnat det så att varje tugga mat innehåller den mängd probiotiska bakterier som vi behöver för att smälta den. Vi har alltid levt i en symbios och nära samarbete med bakterier och mikrober i vår omgivning. När de är i balans fungerar oftast naturen och matsmältnings-processer perfekt.

 

-Modern matproduktion

Vi besprutar, tvättar och strålar vår mat. Detta leder till att de naturliga bra bakterierna dör.

I vårt moderna samhälle har en del av de naturliga processerna ändrats radikalt.

När vi framställer mat idag så görs det på allt mer onaturlig sätt med kemikalier och konstgödsel. Det leder dels till minskad näring i maten men också till att maten innehåller mindre eller ingen naturlig probiotika.

Istället kan den vara kontaminerad med besprutningsrester som är antibiotiska, alltså deras uppgift är att döda allt ifrån bakterier till smådjur eller svampar etc. Dessa gifter följer delvis eller helt med maten ner i vårt matsmältningssystem. Där kan de ställa till med besvär då vissa är designade för att döda bakterier etc.

 

Mycket av de frukter och grönsaker som levereras idag är även strålade för att döda så myckt av mikrober och bakterier som möjligt. Denna typ av matframställning har vi haft i ökande grad sedan andra världskriget.

Innan dess framställes mat ekologiskt.

 

-Modern Kokkonst

Vi kokar, steker, strålar, micrar och friterar våran mat. Det dödar i princip all naturlig probiotika.

Idag är det vanligt att större delen av vår mat antingen är kokt, stekt, friterad eller tillagad i mikrovågsugn.

Detta leder till att de eventuella bakterier som finns med på våran mat definitivt dör och maten blir ”steril”

Denna sterila mat är nu vår huvudsakliga kost och vi är den enda levande organismen på jorden som de senaste 100 tals åren börjat äta mat utan bakterier.

 

Kokad, stekt och grillad mat har vi gjort i många hundra år, utvecklingen de senaste 70 åren har lett till att vi idag äter mat med väldigt lite eller inga probiotiska bakterier. Istället så får vi oss mer och mer antibiotiska (bakteriedödande) substanser via maten men också t.ex. diskmedelsrester och tandkrämsrester.

I olika kulturer ser vi ofta att mjölksyrning eller fermentering av mat har varit ett stående inslag t.ex. surkål, thempe, kimchi, surhaj, borst m.m.

Detta har varit ett sätt att få i sig mer probiotiska bakterier och underlätta med matsmältning.

I västra Europa och Norden blir allt fler av de mjölksyrade produkterna man kan köpa i affären pastöriserade, d.v.s. man hettar upp och dödar enzymer och mjölksyrebakterier. Det som vi får kvar är en produkt som smakar surt men saknar probiotisk effekt. Detsamma gäller många yoghurtprodukter mm.

...............................................................................................................................................................................................................................................

BESTÄLL DIREKT VIA EMMA 0761-690526

BETALA via SWISH 123-5137450 eller BG 326-9883

© 2018 Emma Bothin Svenring

www.emmabothinsvenring.webnode.se

Hemsida skapad och redigerad av Emma Bothin Svenring